Wat is een faalangst examen?

02/12/2021
|
624
rijlessen bij rijschool tilburg

Opgaan voor het praktijkexamen voor je autorijbewijs is altijd spannende. Het is heel normaal om hier zenuwachtig voor te zijn, dat is namelijk iedereen. Toch kan het voorkomen dat jij het nét iets erger hebt dan de rest. Wanneer je echt heel veel last hebt van je zenuwen en deze je belemmeren, kan het fijn zijn om voor een faalangst examen te kiezen. Tijdens dit speciale examen word je gekoppeld aan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij stelt je meer op je gemak, je hebt meer tijd en je hebt de mogelijkheid om een time-out in te lassen. Dit examen is er op gericht dat jij je fijn voelt en zo min mogelijk last krijgt van jouw faalangst. Het faalangst examen van het CBR heeft natuurlijk wel dezelfde eisen als een gewoon CBR examen.

Waarom kies je voor een faalangst examen?

Zenuwachtig zijn en faalangst hebben zijn twee verschillende dingen. Zenuwachtig zijn we allemaal wel eens, maar wanneer je faalangst hebt kan jij niet normaal functioneren tijdens het rijden. Het kan zijn dat je een black-out krijgt en alles vergeet dat je hebt geleerd. Als je weet dat je last hebt van faalangst is het aan te raden voor dit speciale examen te kiezen. Dit geeft jou meer rust en zorgt ervoor dat je een hogere kans hebt om te slagen.

De tussentijdse toets is een handige manier om erachter te komen of jij een faalangst examen voor jouw autorijbewijs moet kiezen. Tijdens deze toets kan je namelijk goed peilen hoe jij rijdt wanneer er een examinator naast jou zit. Na afloop van de toets weet je zelf goed of jij een faalangst examen bij het CBR wilt aanvragen. Merk je dat je gekke dingen deed, niet weet waarom je iets deed of kon je niet meer helder zien en denken? Dan is het waarschijnlijk slim om voor dit speciale examen te kiezen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je tijdens jouw tussentijdse toets hartstikke goed rijdt en bij je eerste echte examen pas merkt dat je faalangst hebt. Je kan er dan nog steeds voor kiezen om de volgende keer wel gebruik te maken van het faalangst examen. Geef dit aan jouw instructeur door zodat hij samen met jou de faalangst examen CBR kosten, mogelijkheden en ervaringen kan bekijken.

Faalangst rijexamen tips

Ben je er tijdens je rijlessen al achter komt dat je graag met een faalangst examen wilt afrijden? Dan moet je letten op deze faalangst examen tips. De eerste slimme zet is om de tussentijdse toets te doen. Hier kan je al een beetje oefenen en weet je beter hoe een examen zal verlopen. Een tweede tip is dat het slim is om voordat je de auto instapt een praatje te maken met de examinator. Hij/zij doet dit waarschijnlijk zelf al, omdat het een speciaal examen is waar ze voor opgeleid worden. Bedenk je dat ook zij willen dat je veilig de weg op gaat en zien jou het liefste ook in een keer slagen. Tijdens het faalangst examen moet je onthouden dat niemand foutloos kan rijden tijdens het examen. Het is niet erg om kleine foutjes te maken, het gaat erom dat jij deze veilig oplost.

Wanneer je voordat je gaat beginnen met rijlessen al weet dat je faalangst hebt, is het handig dit van tevoren bij jouw rijschool aan te geven. Sommige rijscholen hebben namelijk speciaal opgeleide instructeurs die jou hierin nog beter begeleiden.

Faalangst examen auto ervaringen

De ervaringen over het afrijden met een speciaal faalangst examen zijn erg positief. Hoewel dezelfde eisen van toepassing zijn, is het afrijden op faalangst examen is het rijden een stuk rustiger. Je hebt de optie om een time-out in te lassen. Deze optie is voor velen erg fijn. Het geeft je de kans om even tot rust te komen en zorgt ervoor dat je lichaam zich niet helemaal afsluit. Ook de kosten van het CBR faalangst examen vallen mee in vergelijking met het gewone examen. Voor dit speciale examen betaal je namelijk €48,- meer dan voor een gewoon examen. Niet veel dus, als je bedenkt hoeveel rust en zekerheid je ervoor terug krijgt.

Recent

6 tips bij pech met je auto

05/12/2023

Theorie examen auto hoeveel fouten mag je hebben?

21/02/2022

Zo overleef je jouw eerste rijles!

14/02/2022

Hoeveel fouten mag je hebben bij je theorie-examen auto?

09/02/2022

Meer in deze categorie

6 tips bij pech met je auto
|
Theorie examen auto hoeveel fouten mag je hebben?
|
Zo overleef je jouw eerste rijles!
|
© Copyright Rijschool in Tilburg 2024 - All Rights Reserved