Zo overleef je jouw eerste rijles!

Help, mijn eerste rijles! Slaat bij jou de paniek toe, als je denkt aan jouw eerste rijles? Ben je op zoek naar eerste rijles tips? Wees gerust, je bent niet de enige en ook zeker niet de eerste. Gespannen zijn voor nieuwe dingen is heel normaal. Een beetje spanning is soms zelfs goed, het zorgt voor focus. Wil je de spanning wel verminderen en wil je weten hoe je jouw eerste rijles overleeft? Lees dan gerust verder. Hier krijg je diverse rijles tips.
Rijles tips: eerste rijles bij de juiste rijschool
Iets dat onbekend is, is al snel spannend. De eerste stap is dus: leren kennen. Zoek informatie op over de rijschool. Kijk of ze misschien gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen die wat meer gespannen zijn. Ga ook na of het een rijschool is met al wat ervaring en lees de reviews. Als je een ervaren rijschool kiest, is de kans groter dat ze je snel door jouw koudwatervrees heen kunnen helpen. Dit scheelt tijd en onnodige stress.
Een klik met de instructeur is ook belangrijk. Als je elkaar goed begrijpt, komt dat de lessen ten goede. Het kan je ook helpen om wat meer op je gemak te zijn.
Tips eerste rijles van vrienden en familie naast je neerleggen
Het is fijn, al die goedbedoelde adviezen van anderen. Jouw vrienden en familie hebben ook hun eerste rijles gehad en geven je al snel ook tips voor je eerste rijles. Het zorgt er alleen al snel voor, dat je alleen maar meer spanning voelt. Het is veel beter dat je jouw basis goed voor elkaar hebt. De basis is heel simpel:
- Kom op tijd.
- Zorg ervoor dat je voldoende slaap hebt gehad.
- Trek in de winter niet een te dikke jas aan. Dit zorgt namelijk ervoor dat je niet zo goed kunt bewegen achter het stuur.
- Zorg voor een fijne state of mind.
Dat laatste is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker niet als de zenuwen door je lijf gieren. Toch zijn er technieken die je daar goed bij kunnen helpen. Er zijn diverse boeken over geschreven. Onder andere Tony Robbins kan daar gepassioneerd over vertellen. Het kan ook helpen, als je bijvoorbeeld ernstige faalangst hebt, om ook even een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld jouw huisarts.
Tips voor de eerste rijles met de instructeur
Je moet bij een eerste keer autorijden heel veel dingen doen die je nog nooit eerder hebt gedaan. Dat weet de rijinstructeur ook. Daar houdt hij of zij rekening mee. Het enige dat jij moet doen is luisteren naar de instructies van jouw rijinstructeur en goed kijken. In het verkeer moet je namelijk ten allen tijden alert zijn. Dwaal je wel eens af in gedachten en vind je focussen moeilijk? Dan is het slim om dit de rijinstructeur te zeggen. Hij of zij heeft vast tips voor je, om daar iets beter mee om te gaan.
Rijles tips schakelen
Een belangrijk onderdeel van het rijden is het schakelen. Veel mensen vinden het schakelen in het begin ingewikkeld. De belangrijkste rijles tips voor schakelen is dat je altijd de koppeling in moet trappen als je schakelen wil. Daarnaast is het van belang dat je in de juiste versnelling zit. Er is een achteruit, en er zijn diverse versnellingen. Meestal hebben personenauto's zo'n 5 tot 7 versnellingen. Als je de auto start en vertrekt begin je altijd in de eerste versnelling. Hoe harder je rijdt, hoe hoger de versnelling. Het is handig om dit vooraf te weten, maar het is geen ramp als je het nog niet weet. De instructeur heeft de tijd om jou dit rustig uit te leggen. Hoe vaker jij rijdt, hoe beter je dit in de gaten zult hebben.
Budget tips voor rijles
Gemiddeld (CBR: 2021) kost alles bij elkaar, theorie, rijlessen, etc. al snel zo'n 2800 euro. Het is dus slim om vooraf te sparen voor het rijbewijs. Daarnaast is het handig om er in jouw planning rekening mee te houden dat je gaat lessen. Wil je het meeste uit jouw lessen halen? Dan is het advies om zo'n 2 tot 3 lessen per week te nemen. Op die manier blijft alle informatie ook goed hangen. Al met al heb je nu genoeg tips voor de eerste rijles. Tijd voor stap 1, de juiste rijschool kiezen.